Nu sunt un tip organizat. Recunosc asta cu bucurie si cu zambetul pe fata. N-o sa gasesti niciodata la mine un prgram pe care sa il respect cu sfiintenie, o biblioteca in care toate cartile sa fie aranjate dupa grosime, inaltime, autor. Biroul meu e intotdeauna vraiste. Hartii si insemnari aruncate peste tot. In acelasi timp stie fiecare colt de hartie unde il gasesc si merg la fix. Au fost situatii cand persoane binevoitoare s-au gandit sa faca o fapta buna si sa imi aranjeze lucrurile de pe birou si documentele. Rezultatul = Dezastru. Nu reuseam sa imi gasesc nimic din ce aveam nevoie. Am nevoie de putina dezordine ca sa fiu creativ si spontan. That’s me!

Asta e motivul pentru care atunci cand pun la cale un plan nu, niciodata nu o fac in stil clasic. Nu scriu la liniuta, nu o iau ..”pe puncte” …nu stabilesc ordinea in care sa tratez subiectele. De ce? Nu stiu..pur si simplu nu imi place sa ma incadrez in ceva rigid si strict, care sa-mi ingradeasca imaginatia. Deci…cum tratez eu subiectele noi ?

Mind – mapping. Ce e ala Mind-Mapping? Detalii intr-unul din episoadele urmatoare ….Dar…s-o luam cu inceputul. O sa fie un post mai lung dar daca vrei sa-ti imbunatatesti felul in care inveti lucruri noi de acum inainte merita sa dai 5 minute sa citesti pana la capat.

Avem un creier cu doua emisfere: Stanga si Dreapta. S le numim Doamna Stanga si Doamna Dreapta. Spre deosebire de parerile obisnuite…doamna Stanga si doamna Dreapta sunt prietene…dar nu mereu. Pentru ca avem tendinta sa punem pe una din ele prea mult la treaba si cealalta sta degeaba, intervine frustrarea.

======================================================

Doamna Stanga este o doamna calculata, meticuloasa si organizata. Informatiile sunt gandite in cuvinte, pronuntate, scrise, citite, calculate, evaluate, analizate. Doamna Stanga se ocupa de: analiza, logica, ratiune, judecata “rece” (obiectiva); solutiile lineare, detaliate ..un pas dupa celalalt. Doamna Stanga este sefa disciplinelor scolare:

  • socotitul
  • cititul
  • scrisul
  • analiza problemelor(matematica)
  • analiza de texte (continut, forma, gramatica)
  • invatarea pe de rost a unor informatii izolate (formule, termeni de specialitate)

Doamna Stanga da realitatii “denumiri” adica lipeste “etichete” Totul trebuie clasificat. O masa este fie un obiect de mobila, fie nu. De-asta Doamna Stanga devine foarte frustrata cand ceva nu se potriveste frumusel intr-un sertaras sau nu corespunde ideii pe care si-o facuse deja despre obiectul respectiv. Doamna stanga este o Conservatoare. Lucreaza cu precizie, previzibil, detaliat si concentrat. Nu-i plac experimentele de regula si daca e nevoit sa le faca atunci trebuie facute “in laborator” dupa reguli si un control strict. Uraste incertitudinile si riscurile incalculabile. Vrea dinainte sa stie unde se indreapta lucrurile, preturile…etc.

Doamna Stanga tinde sa se piarda in detalii. Cauta solutii simple pentru probleme complicate. E mereu in cautarea raspunsurilor si rareori a intrebarilor importante. E din cele care interzic copiilor sa puna “intrebari prostesti..”

Cand nu intelege ceva..vede rosu in fata ochiilor. Vrea sa stie totul cu precizie nu cu aproximare, totul trebuie sa fie sub control.

Doamna Dreapta in schimb se ocupa cu vederea globala, identifica imagini, forme, structuri. Dreapta este sinteza (opusul analizei). Dreapta ia informatiile oferite de Stanga si le asambleaza, construieste o viziune de ansamblu a problemei. Emisfera Dreapta ne permite sa recunoastem obiecte si persoane pe care le-am mai vazut o data. Capacitatea comparatiei ne permite sa recunoastem oameni pe care nu i-am mai intalnit de ani de zile si care s-au schimbat intre timp. performanta remarcabila, nu-i asa?

Doamna Dreapta nu e preocupata de reguli, de legi, de programe. Are spirit inovator, creativitate – sparge vechile tipare, merge pe cai neexplorate, unde nu exista reguli. Nu ii e greu sa isi imagineze o apa transformata in pulbere. E specialista in limbajul corporal. ea regizeaza inflexiunile, intensitatea sunetelor. Deseneaza, danseaza, face muzica si modeleaza. Ea este estetul din noi. Este intotdeauna dispusa sa riste si sa incerce tot ce e nou. Nu e preocupata de amanunte..ci numai de “ideea in mare”

Daca nu intelege ceva indata se amuza, se simte fascinata. Vrea sa exploreze totul, deoarece explorarea e o placere. Placerea si bucuria de a trai sunt cuvintele cheie. Lucreaza intuitiv si stilul ei de management este “stewardship”, transferul responsabilitatilor.

=========================================

Cum am fost obisnuiti sa invatam informatii noi? In scoala, in liceu, in facultate? Avem niste notite, cursuri, manuale..pe care le luam si le citim. Le citim si le studiem, si le tot studiem pana cand devin familiare si raman in memorie. Cu alte cuvinte ne folosim doar emisfera stanga, partea noastra rationala si logica pentru a asimila informatii noi. Care sunt dezavantajele ?

De obicei cand e nevoie sa retinem informatii noi, sau termeni care ne sunt straini …devenim confuzi si frustrati, chiar nervosi. De ce asta? Deoarece lucram cu informatii pur digitale. Cuvintele sunt informatii digitale asimilate de emisfera STANGA. In cazul cuvintelor cunoscute…Emisfera dreapta asociaza fiecarui cuvant sau notiune cunoscuta o IMAGINE astfel incat cuvantul “CINCI” (care in sine nu reperezinta nimic – nu se explica de la sine) …e transformat intr-o informatie analogica si inteles instantaneu.

De exemplu …auzi sau citesti cuvantul HOUSE. Daca stii englezeste intelegi imediat deoarece Doamna Stanga analizeaza digital termenul si il expediaza Doamnei Dreapta care consulta fulgerator “arhivele” cautand o imagine corespunzatoare acestui cuvant. Daca acea imagine exista…intelegi imediat ca e vorba de o CASA. Daca insa…auzi sau citesti simbolul Chinezesc pentru CASA..e putin probabil sa intelegi despre ce e vorba, pentru ca emisfera DREAPTA inca nu are o asociere intre simbolul acela si IMAGINEA casei.

De aceea un specialist in comunicare se adreseaza ambelor emisfere cautand imagini si analogii, exprimandu-se prin metafore, pilde, parabole. Nu te simti frustrat cand citesti ceva de genul:

“Eficienta relativa a substratelor de comunicatie cumulate se bazeaza pe relatia functionala dintre capacitatea absoluta a receptorului si tezaurul cantitativ al informatiilor oferite”

???? O pasareasca digitala in care nu vezi decat CUVINTE. Nici nu ma deranjez sa o studiez.

Creierul are doua emisfere care sunt facute sa lucreze impreuna. Sa invatam sa le armonizam.

Tu cat de bine le folosesti acum? Esti mai mult cu Doamna Stanga sau cu Doamna Dreapta?

Poti face download la un mic test care iti arata exact lucrul asta : Brain Magic

Acestea sunt rezultatele mele:

Adrian Soare

Share This

Da mai departe!