Scriam in postul precedent despre calitati basic ale unui orator bun.

Va dau acum un exemplu de orator bun si discurs extraordinar.

MARTIN LUTHER KING

Am auzit multe discursuri si am vazut deestui vorbitori, insa nici un discurs nu m-a impresionat atat de tare ca “I have a Dream” al lui MLK, chiar si acum la 43 ani dupa ce a fost rostit.

America trecea printr-o perioada de multe framantari, Spatii separate pentru negri în cinematografe, locuri în spatele autobuzului, soldati care pazesc elevii pe drumul spre scoala — aproape de necrezut ca de la aceste evenimente petrecute în Statele Unite s-au scurs mai putin de 50 de ani.

Lupta împotriva acestor nedreptatii si pentru dobândirea de drepturi egale pentru negri este fundalul pe care si-a petrecut scurta viata Dr. Martin Luther King Jr. Acesta a fost ales presedintele MIA (Montgomery Improvement Associaton, un comitet civil care avea ca scop ameliorarea relatiilor interrasiale) dupa ce in 1955 o femeie de culoare fusese arestata pentru ca nu cedase locul unui alb in autobuz

“Pentru a aduce o miscare pe culmile succesului trebuie sa tii aproape mai ales persoanele care au aderat la ea. De aceea este nevoie de o idee care sa îi entuziasmeze si sa îi motiveze. În plus, usile dintre popor si conducatorii sai trebuie sa fie permanent deschise. Toate aceste lucruri s-au întâmplat la Montgomery.” Rezistenta non-violenta a devenit metoda principala de actiune a acestei miscari, iar iubirea, laitmotivul care a pus totul în ordine. Mai multe amananunte despre cum o miscare intr-un mic oras a reusit sa porneasca un mars de protest la negrilor pe principiul non-violentei inat istoria SUA a fost schimbata gasiti aici : Boicotarea autobuzelor din Montgomery

la 21 decembrie 1956 este stabilita interzicerea segregarii locurilor intre albi si negrii in autobuze

in 1961, grupuri de albi si negri calatoresc impreuna in autobuze prin statelel din Sud pentru a condamna segregationismul

in 1962, pentru prima data in istoria Universitatii din Mississippi, un negru este admis la studii. Ca urmare a tensiunilor – 2 morti si multi raniti

in 1963, 250.000 de persoane participa la un mars de protest spre Washington pentru apararea drepturilor civile. Aici Martin Luther King tine celebrul discurs I Have A Dream. Scriptul integral il puteti urmari aici si traducerea aici.

Va invit sa-l urmariti acum pe Martin Luther KING Jr. Urmariti pasiunea si ardoarea cu care vorbeste. Luati aminte la felul cum si-a pregatit discursul. Priviti impactul pe care il are.

…Am visat ca intr-o zi aceasta natiune se va ridica si va trai adevaratul sens al crezului ei: “Consideram aceste adevaruri ca a fi evidente: toti oamenii sunt creati egali”. Am visat ca intr-o zi pe dealurile rosii ale statului Georgia fiii fostilor sclavi si fiii fostilor stapani de sclavi vor putea sta impreuna la o masa a fratiei.
Am visat ca intr-o zi, chiar si statul Mississippi, un stat desertic, inabusit de caldura nedreptatii si a opresiunii, va fi transformat intr-o oaza a libertatii si dreptatii.
Am visat ca cei patru copii ai mei vor trai intr-o zi intr-o natiune in care nu vor fi judecati dupa culoarea pielii ci dupa caracterul lor. Am visat azi.>>

O colectie de poze diverse din viata lui Martin Luther King in urmatorul clip

In 1964, King primeste Premiul Nobel pentru pace. Este promulgata Legea Drepturilor Civile (Civil Rights Act)

Legea pentru drepturile civile din 1964 a hotarât ca magazinele alimentare, hotelurile, barurile si benzinariile nu mai aveau voie sa practice nici un fel de discriminare. Toate persoanele care absolvisera sase ani de scoala aveau dreptul sa participe la votare. Nici discriminarea în câmpul muncii nu mai era permisa.
În 1965 a aparut o alta lege, care permitea o crestere a numarului negrilor din statele din Sud pe listele de votare. Martin Luther King nu a mai trait sa vada si cea de-a treia victorie. La 10 aprilie 1968 a fost promulgat un proiect de lege care proclama încetarea oricarui tip de discriminare la vânzarea si închirierea de locuinte.

In 1968, este asasinat de un alb.

Martin Luther King: Citate:

– Cred ca ceea ce egoistii au reusit sa distruga poate fi reparat de altruisti.

– Cred ca în realitate, adevarul neînarmat si iubirea neconditionata vor avea ultimul cuvânt. Acesta este motivul pentru care drepturile, chiar daca pe moment au fost învinse, se vor dovedi mai puternice decât raul triumfator.

– Refuz sa cred ca natura oamenilor de astazi îi face incapabili sa faca fata lucrurilor care trebuie sa fie facute.

Share This

Da mai departe!