Turul Frantei

Lance Armstrong…doua cuvinte pe care le auzi si instantaneu te gandesti la Suferinta, Victorie, ciclism, turul Frantei, Cancer, Perseverenta, Invincibilitate, SUCCES

Marele Lance ne-a parasit. Le Tour de anul asta nu mai are farmec fara el. Speram totusi sa vad un Ulrich invingator, acum ca marele lui adversar nu mai concureaza…dar tocmai am aflat ca Jan fost suspendat pentru implicarea in reteaua de distributie a anabolizantelor.

Unde este spectacolul…pasiunea…onoarea?

Oricati contestatari a avut Lance Armstrong..a ramas unul din oamenii pe care ii am ca model. L-am iubit, i-am urmarit cariera, am povestit altora care habar nu aveau ce e ciclismul, Tour de France, etc..despre el, cu privirea extaziata ..momentele cand Lance invingea tot, an dupa an.

Daca nu stii ce e Tour de France…., nu ai mers mai mult de 5 km pe bicicleta in toata istoria existentei tale…ai picat bine aici. Vei citi una din cele mai uimitoare povesti despre victorie si succes. Povestea lui Lance ma motiveaza de fiecare data cand o recitesc. Sper sa fii si tu impresionat.

Ce Este Turul Frantei?

Turul Frantei este cel mai greu traseu din circuitul profesionist al ciclismului. Supranumit “Marea Bucla” ..turul s-a desfasurat anual incepand cu 1903, cu exceptia perioadei celor doua razboaie mondiale, intotdeauna in luna Iulie. Este o competitie de rezistenta, ce se desfasoara in etape…castigator fiind declarat ciclistul care la sfarsitul ultimei etape a acumulat cel mai mic timp. Traseul nu este intotdeauna acelasi, ciclistii traversand Franta si cateva tari invecinate.

Competitia este acerba si foarte dificila, numai sportivii bine pregatiti fizic si mai ales mental reusind sa termine Turul Frantei. Fiecare ciclist participa impreunna cu echipa la care este legitimat ca profesionist. Fiecare echipa e compusa din diferite tipuri de ciclisti care au rolul de a-l ajuta pe liderul echipei sa castige timp. Desi pare un sport individual.. paradoxal ciclismul profesionist este un sport de ECHIPA.

De exemplu…intr-o etapa de catarare..unde traseul este abrupt…cei 3-4 cataratori ai echipei pot merge toti in fata unul langa altul infruntand aerul si depunand mai mult efort decat liderul echipei care sta imediat in spatele lor, protejat…si care pedaleaza…”la aspiratie” .

Un ciclist bun, face deseori compromisuri si aliante cu alti ciclisti din alte echipe. Chiar si Lance Armstrong, recunoscut pentru caracterul lui orgolios…facea uneori pacturi de genul : “stau eu in fata 5 km, apoi stai tu” …cu adversarii lui.

Cine este Lance?

Nascut intr-o suburbie a orasului Dallas, Lance a fost abandonat de tatal sau cand avea numai doi ani. Numele Armstrong l-a preluat de la tatal vitreg.

S-a lansat in competitiile de triatlon, dar treptat a devenit clar ca are talent pentru mersul pe bicicleta. In 1992, dupa ce a terminat pe locul 14 la Jocurile Olimpice de la Barcelona, Lance Armstrong a decis sa devina ciclist profesionist. Prima mare victorie si-a trecut-o in palmares in 1993, la Oslo, in Norvegia, la Campionatele Mondiale pe sosea. A fost un succes clar, iar inainte de a trece linia de sosire, Lance a avut chiar timp sa-si salute mama. Triumful i-a adus o invitatie la regele Norvegiei, refuzata initial, dupa ce a aflat ca mama sa nu era inclusa. Luand la cunostinta, monarhul a decis imediat sa-i cheme pe amandoi in audienta.

„Tour de Lance”

In urmatorii ani, Lance Armstrong si-a continuat ascensiunea in sportul pe doua roti. Anul 1996 ii aduce titlul de campion mondial dar ii da o puternica lovitura americanului, care este diagnosticat cu cancer la testicule (2 octombrie) in metastaza, iar boala incepea sa se intinda spre plamani si creier. Medicii i-au dat 40 la suta sanse de supravietuire (medicul care s-a ocupat de el i-a marturisit ca mai mult de 3% nu-i dadea). A fost supus la doua operatii: una pentru indepartarea testiculului atins de cancer si alta, pe creier, pentru eliminarea celulelor canceroase, apoi un tratament intens de chemioterapie.

In timpul bolii Lance spunea tuturor : “Cand cancerul a ales trupul meu, a facut o greseala. Nu ii dau voie aici”

În mai 1998, Lance şi-a celebrat victoria împotriva cancerului şi întoarcerea oficială la ciclism prin câştigarea Sprintului 56K Criterium, parte din cursa “The Ride of the Roses”. Au urmat Ruta del Sol şi cursa Paris-Nice. N-a excelat în aceste circuite şi s-a întors acasă pentru antrenamente.

“Pe dealurile Carolinei de Nord am reînvăţat să iubesc ciclismul”, spune el, acum. A revenit în Europa mai puternic ca oricând, trecându-şi în cont victorii la Turul Luxembrugului, Turul Olandei şi cel al Spaniei. Un an mai târziu, a început seria câştigătoare în Marea Buclă, cum este denumită cea mai tare competiţie pe şosea.

Cel mai aproape de suflet i-a rămas ediţia din 2001: “A fost cea mai agresivă cursă a mea. A fost titlul pe care, probabil, l-am dorit cel mai mult şi a fost cel mai mişto. M-am prefăcut obosit pe Alpe d’Huez şi am recuperat două minute pe care Ullrich le avea în faţă (Vezi Video). A fost cea mai bună zi a mea pe bicicletă”.

Alpe D’Huez 2001

Prima victorie a lui Lance in Turul Frantei : Sestriere 1999

Share This

Da mai departe!