Stiti de ce oamenii sunt stresati ? Pentru ca stiu ce trebuie sa faca, stiu cum sa faca si totusi nu fac ceea ce trebuie sa faca. Am dat recent peste un concept interesant legat de atingerea obiectivelor. Se numeste “Inevitability thinking” si pe scurt functioneaza asa :

world_onthemove_27 Daca ti-ai propus sa atingi un anumit obiectiv, ce lucruri ar trebui neaparat sa se intample incat sa fie INEVITABIL sa atingi obiectivul respectiv.

Cele mai multe metode de atingere a obiectivelor se axeaza pe proiectarea in viitor a rezultatului pe care il doresti, pe stabilirea unor pasi de urmat pentru atingerea lor si pe masurarea constanta a ceea ce se intampla.

Problema majora este ca cei mai multi oameni nu vor sa-si scrie obiectivele. Si nici sa faca exercitii de strategie. Si cu toate ca avem cele mai bune intentii atunci cand ne propunem sa facem ceva de multe ori ne pierdem entuziasmul dupa cateva zile si abandonam. In schimb cei mai multi dintre noi prefera sa rezolve probleme. Vrem sa ni se dea o problema si sa ne folosim imaginatia sa ii gasim o solutie. Aici intervine partea de Inevitability thinking.

Sa presupunem ca vrei sa atingi un obiectiv. Trebuie sa-ti pui doua intrebari :

1. Ce conditii ar trebui sa fie indeplinite incat SA FIU FORTAT sa ating obiectivul acesta?

2. Ce trebuie sa fac acum incat sa reusesc sa fac aceste conditii prezente imediat?

Exemplu: Sa presupunem ca vrei sa inveti o limba straina in 6 luni. Ti-ai facut un plan si ti-ai cumparat materialele de studiu. Ai vazut ca trebuie sa studiezi o ora pe zi pentru a atinge obiectivul asta. Urmatorul pas pe care trebuie sa-l faci conform “inevitability thinking” este sa iti pui niste conditii care sa nu te lase sa esuezi. Cum ar fi sa rogi un prieten bun sa te controleze dupa fiecare sedinta de studiu si sa te testeze si daca nu treci testul sa ii dai masina sa o conduca o saptamana? Te-ar face sa te tii de studiu si sa faca imposibil esecul?

Hai sa facem un exercitiu. Spuneti-mi in comentarii ce doriti sa faceti in 6 luni de zile si ce idei va vin incat sa faceti atingerea acelui obiectiv INEVITABILA.

Share This

Da mai departe!