Esti dependent chiar acum in timp ce citesti aceste randuri.

imediat in tine apare un strigat surd “NU SUNT DEPENDENT” ..Degeaba

Cum recunosti un dependent ? Neaga ca ar avea o problema….si cu cat o pui mai abitir sub ochii lui cu atat mai tare insista ca totul e sub control.

Recunoaste ca esti dependent si totul va fi mult mai usor…

Esti dependent …de placere. Dependenta ti-a intrat in toti porii de cand erai copil…atunci cand sesizai ca e mai frumos sa te joci in parcul de distractii din nou si din nou si din nou decat sa mananci bataie cu nuiaua la fund in fiecare zi. Ai ajuns sa fugi de nuia si sa cauti distractia in orice lucru din jurul tau. Fiorul placerii ti s-a inoculat de fiecare data cand ai ales placerea si ai refuzat durerea.

Iar acum esti dependent…

Nu ma contrazice….!

Sau daca esti atat de curajos…cum ar fi sa imi dovedesti asta…facand unul din urmatoarele trei lucruri fara sa regreti:

renunta la telefon mobil, laptop, televizor, Ipod, motocicleta, masina, casa, bani si ofera-te sa mori in locul unui condamnat la moarte
gandeste-te la tipa care te-a respins toata viata si umileste-te in fata ei de fiecare data, sperand ca iti va acorda macar o privire
renunta la concediul tau planuit cu atata grija si trimite un cersetor in locul tau la hotelul acela de lux unde ti-ai facut rezervare.

Hmm…se pare ca nu esti atat de curajos cum sustineai. Chiar esti dependent. Esti dependent de toate lucrurile pe care le-ai adunat in jurul tau pentru a te proteja de suferinta. Esti intr-o cautare permanenta dupa placere si distractie. Vrei sa te simti mai bine si mai bine si mai bine ca data trecuta. Doar cand auzi cuvantul suferinta sau durere te gandesti ca vrei sa te mai distrezi putin.

Ai toate simptomele unei dependente cornice.

Dependenta se instaleaza asa:

Ai o problema greu de rezolvat, o suferinta emotionala (relatii rupte, despartiri, depresii) sau esti nebagat in seama. Te duci din intamplare intr-un wknd la munte si faci bungee jumping. Observi ca saritura aia te face sa uiti de problemele tale. Iti place asta.

Mai sari o data. Ce senzatie…..!

Dupa ce te intorci acasa dai iar piept cu suferinta..cu problemele cu igonranta celorlalti… Iti dai seama ca singura data cand te simti bine si problemele par sa nu existe…e doar cand esti tu cu aerul, coarda si pamantul care se apropie vertiginos de tine.

Incepi sa practici tot mai des. Problemele tale sunt inca nerezolvate si ceva imi spune mie ca se agraveaza . Cu cat se agraveaza mai tare cu atat te refugiezi in bungee-jumping si senzatiile pe care le ai atunci. Numai ca acum trebuie sa faci sarituri din ce in ce mai periculoase si mai dese ca sa astupi golul ala si sa uiti de probleme.

Prietenii te parasesc si iti spun ca esti iresponsabil. Le spui ca se inseala si ai totul sub control. Nu mai vezi in jurul tau decat sarituri si senzatia de placere pe care o cauti. incerci si risti tot mai mult. La un moment dat sari fara coarda .

…si Mori.

Inlocuieste “bungee-jumping” cu oricare din cuvintele urmatoare si povestea ramane la fel “cluburi, tigari, droguri, sex, bautura, mancare, munca, coca-cola, fitness, masini, bani”

Esti dependent…de placere. Fugi de suferinta. Fugi de orice lucru care ar fi catusi de putin incomod. Orice care deranjeaza.

Accepta ca esti dependent si iti voi scrie pasul doi…

Share This

Da mai departe!