gordon ramsayOk, v-am pacalit cu titlul. Nu e vorba de un bucatar oarecare. E vorba de Gordon Ramsay, unul din top 3 Chef’s in lume in functie de numarul de stele Michelin adunate (stelele Michelin sunt un sistem de ierarhizare a calitatii restaurantelor foarte bune asa cum sunt stelele acordate hotelurilor. Cel mai mare numar de stele Michelin acordat unui restaurant poate fi 3.Cu alte cuvinte un restaurant cu 3 stele Michelin e un restaurant exceptional. Ca idee in 2004 in Marea Britanie si Irlanda, din 5500 de restaurante erau doar 98 cu o stea Michelin, 11 cu doua stele si doar 3 restaurante cu 3 stele Michelin.)

Pe scurt, Gordon Ramsay a primit in total pentru restaurantele sale 16 stele Michelin, e renumit pentru stilul extrem de direct, perfectionist,  brutal si arogant in care isi trateaza personalul, gateste fenomenal, restaurantul lui principal a fost votat opt ani la rand ca fiind cel mai bun restaurant din Londra si 85% din clientii lui se intorc sa manance intr-unul din restaurante.

Reputatia pe care si-a creat-o se bazeaza in principal pe obiectivul lui de a gati PERFECT. Ce inseamna perfect? Perfect inseamna ca daca un client a cerut un fel de mancare personalul care gateste trebuie sa gateasca exact ca la carte. Daca un amanunt cat de mic nu e perfect, daca ciorba e prea rece si carnea prea calda, daca orezul e doar putin nefiert sau pastele putin lipicioase…totul se gateste din nou. Clientul primeste ceea ce a cerut gatit perfect indiferent cat trebuie sa astepte si indiferent cat material se arunca. pentru ca Gordon Ramsay degusta absolut tot ce iese din bucatarie .

Pe langa asta media a pus accentul pe trei lucruri :

– limbajul lui vulgar, fiecare propozitie, fiind pigmentata cu injuraturi.(au aparut si parodii destul de amuzante pe seama lui intr-o campanie virala. Clip1 , clip 2, clip3, clip 4

– trecutul lui (de la un jucator de fotbal ratat la unul din cei mai renumiti chef din lume)

– cariera lui.

Poate ca lucrul cel mai interesant este ca Ramsay s-a marketat intotdeauna ca o personalitate. Foarte direct nu ai decat doua variante: sa-ti placa la nebunie sau sa-l urasti.

Ramsay a avut mai multe aparitii in reality showuri. Am urmarit constant doua dintre ele. Unul este o franciza in genul Apprentice al lui Donald Trump. Hell’s Kitchen e un show in care 20 de bucatari se lupta la un post de Chef intr-unul din restaurantele lui Gordon. Se numeste pe drept Hell’s kitchen pentru ca Ramsay nu-i slabeste nici o clipa, le da taskuri din ce in ce mai dificile, ii injura daca nu isi fac treaba si in general e mereu prezent sa te urzice 🙂 . Merita vazut.

Al doilea se numeste Kitchen Nightmares. Pentru cineva care e pasionat de cum functioneaza o afacere cred ca e unul din cele mai bune reality showuri. Practic, in fiecare episod Gordon Ramsay are ca sarcina sa ia si sa revitalizeze un restaurant aflat aproape de faliment. Si asta in cateva zile. Majoritatea proprietarilor sunt ingropati in datorii, bucatarii sunt lenesi si nesimtiti, igiena in bucatarie lipseste, clientii nu vin in restaurant. Am urmarit episod dupa episod ca sa vad cum omul asta reusteste sa faca din rahat bici. Cu aceiasi oameni, cu aceleasi resurse. Merita vazut.

Urmeaza inca doua serii la care vreau sa ma uit. Sunt mai vechi. Boiling Point (torrent) are 5 episoade si urmareste ce face Ramsay intr-un interval de 8 luni de zile pentru a crea un restaurant de 3 stele Michelin. Urmeaza apoi Beyond Boining Point (torrent) care se concentreaza pe personalitatea lui Gordon si dinamica din bucataria unui restaurant de lux.

Va las sa urmariti doua clipuri. Unul din Kitchen Nightmares si al doilea cu o reteta de pui cu miere si lamaie marca Gordon Ramsay pe care o puteti pregati si voi. Am facut-o si eu acum ceva timp. vedeti mai jos rezultatul 🙂

pui cu miere

Share This

Da mai departe!