Te trezesti dimineata, te freci la ochi si te bagi la dus. Te speli pe dinti, folosesti sampon, apoi creme, deodorant sau parfum si te apuci de treaba. Daca ai haine la spalat bagi niste detergen in masina de spalat si o pui pe automat. Te urci in masina, treci pe la o benzinarie sa alimentezi, incep sa-ti suni colegii sau partenerii de afaceri consumi minute in sir, opresti la un bancomat sa scoti niste bani, iti cumperi un suc rece si ajungi la birou. Deschizi laptopul, iti faci o cafea pana porneste, fumezi o tigara si te apuci de treaba. Muncesti toata ziua, se termina programul, te grabesti sa te intalnesti cu prietenii ca incepe meciul. Scoti berea rece din frigider, dai drumul la plasma si incepi sa tipi la fiecare gol. Esti fericit.
Asta e o zi obisnuita din viata ta si ai folosit pasta de dinti, sampon, creme, deodorant, parfum, detergent, masina de spalat, masina, benzina, telefonie, servicii bancare, suc, frigider, cafea, laptop, internet, tigara, bere, televizor.
Cateva sute de lei s-au dus in conturile companiilor la care lucreaza oamenii din lista de mai jos.
Aici sunt 50 de oameni care conduc departamentele de marketing pentru cateva din cele mai puternice companii din Romania. Sunt cei care iau decizia asupra pretului, ambalajelor, reclamelor, produselor pe care tu le cumperi. Impreuna cheltuie anual sute de milioane de euro doar in Romania pentru a aduce mai multi clienti si a face mai multi bani pentru companiile lor.
Dupa introducerea asta grandioasa va asteptati sa va spun ca am descoperit o conspiratie.
Nu, ma intereseaza altceva. In ultimii ani am vorbit la zeci de evenimente despre Social media in fata oamenilor din companii. Ce este Social media? Este locul in care tu si eu ne exprimam parerile liber si in care ne construim o audienta care are incredere in ce spune, Locul in care vorbim despre produsele pe care le folosim zi de zi, subiectiv si exact cum ni se par in functie de experienta pe care am avut-o cu ele. Este blogul meu, si al tau, si contul de twitter, si profilul de facebook si contul de youtube unde postez clipuri stupide.
Ca marketer, unul din lucrurile esentiale pe care trebuie sa le faci este sa iti cunosti “publicul tinta”. Sa iti dai seama ce vor ei de fapt zi de zi. Cum traiesc, ce obiceiuri au, ce anume isi doresc de la produsul pe care tu il vinzi. Poti face asta in doua feluri in anul de gratie 2010:
– sondaje pe strada si focus grupuri (oamenii aia enervanti care va opresc si va roaga sa completati diverse formulare cu intrebari)
– sa monitorizezi Social Media de acasa si sa vezi ce spun oamenii despre produsele si compania ta.
Acum cateva saptamani am fost invitat sa tin niste traininguri participantilor la programul E – MBA Asebuss. Oameni cu mai multe facultati decat mine si care conduc sau se pregatesc sa conduca echipe in companii mari din Romania. Atmosfera a fost deschisa si desi discutiile s-au incins la un moment dat pe seama subiectului “cum poti gestiona o criza de imagine pe internet” rezultatul a fost unul de calitate pentru mine si cred ca si pentru ei.
Cu toate astea, la inceputul discutiei, cineva din sala a avut o remarca: Social Media inseamna oameni care isi dau cu parerea pe internet si n-au ce face.
E adevarat.Partial. Dar oamenii astia sunt cei care folosesc produsele voastre zi de zi si e vital sa stii ce gandesc si ce vor ei, nu sa-i ignori.
Asadar avem mai jos o lista cu 50 de oameni care conduc departamentele de marketing ale unor multinationale. Va dau o provocare:
Cati dintre ei gasiti pe Facebook?
- Narcis Horhoianu – Procter&Gambe Romania
- Daniel Pana – BCR
- Marco Kind – Vodafone Romania
- Calin Clej – Pepsico International
- Fulvio Guarneri – Unilever
- Dorin Odiatiu – Orange Romania
- Costas Kapetanoupoulos – Cosmote Romania
- Joerg Zeddies – Romtelecom
- Dragos Militaru – Coca-Cola S-E Europe
- Paul Markovits – Heineken Romania
- Rainer Schlang – Petrom
- Stephen Watson – Nestle Romania
- Mihaela Ungar – Colgate-Palmolive Romania si Moldova
- Tiberiu Mercurian – Henkel Romania
- Dora Strezova – Danone Romania
- Andreea Mihai – Carrefour Romania
- Sorin Blaga – Rompetrol Group
- Eugen Popescu – Reckitt Benckiser Romania
- Razvan Orbulescu – Friesland Campina
- Jean Francois Mignot – L’Oreal Romania
- Grant McKenzie – Ursus Breweries
- Gabriela Geana – Arctic
- Ioana Cristescu – LG Romania
- Angela Gavrilescu – Beiersdorf
- Adriana Ionescu – Tnuva Romania
- Bogdan Spuza – Unicredit Tiriac Bank
- Dan Todor – Praktiker Romania
- Rafael Treguer – Dacia Renault
- Niculae Plesa – Rcs&Rds
- Andreea Cimpoesu – Kaspersky Lab Romania si Bulgaria
- Cristian Moanta – Altex Romania
- Dan Oprescu – Hochland Romania
- Erich Chirea – HP Romania
- Adrian Teslovan – Romaqua Group
- Adriana Poncea – Porsche Romania
- Dana Handra – Bayer Romania
- Gabriela Mandrea – Domo
- Geanina Babiceanu – Wrigley
- Ionela Nicolau – Walmark Romania
- Marius Nita – Sc Johnson Romania
- Laura Antonov – Citroen Romania
- Anelise Pitis – JTI Romania
- Stefan Teodorescu – Fabryo Corporation (vopsele)
- Doron Zilberstein – UBB Bere (Carslberg, Tuborg, Skol)
- Nina Velterean – BMW Romania
- Razvan Mircea – Strauss Romania (cafea)
- Raluca Kisescu – Avon Romania
- Sabin Fane – Billa Romania
- Sorin Iancu – Zentiva
- Stefan Runcanu – Real Hypermarket Romania
Lista celor 50 de manageri de marketing a fost luata din revista Biz.
Acum, hai sa ne punem o intrebare. Daca Facebook are acum 1.500.000 de romani membri si mai mult de jumatate dintre ei se logheaza zilnic si impartasesc chestii din viata lor, cat de reprezentativi sunt pentru a vedea comportamentul utilizatorilor si a intelege fenomenul Social Media?
Ar fi interesant sa vezi cati dintre ei au si activitate recenta pe FB. Doar pentru ca au cont nu inseamna ca si stau sa monitorizeze ce spune lumea despre clientii lor. Apropo de chestia asta, ieri am scris pe blog despre o intamplare de la BRD si azi m-a sunat o tipa de la ei sa-si ceara scuze. Cool nu? Nu cred totusi ca era unul din managerii de la banca asta. 🙂
Ar fi misto sa fie activi. Problema e ca multi nici nu sunt acolo inca.
Faptul ca le-ai pus numele la toti directorii …
Ma duce cu gandul cu tehnica de-ai agata pe directori folosita de un tip… a pus in adwords numele lor pentru ca vroia sa lucreze cu ei…
Si noi ca marketeri ne dam google mereu pe numele nostru… asa ca i-a atras atentia numele lui…
Ti-am ghicit intentia? 🙂
Pentru ca imi plac provocarile, am stat sa caut pe FB cati din lista de 50 au cont! Am gasit 10 care si-au facut publica informatia despre locul de munca… mi se par cam putini..dar poate nu i-am gasit eu pe toti 😉
poate ca sunt curios daca vor da de articolul asta 🙂
O corectură: la Renault e, de la 1 iulie, Mihai Bordeanu, fost la Lexus Balkans. Şi are pagină, chiar dacă nu e actualizată de ceva timp.
Asa la o scanare rapida am gasit 8; cati sunt de fapt?
HP nu-i, restul nu i-am cautat, sunt prea multi si restul nu ma interesa 😀
nu cred ca neaparat directorul de marketing trebuie sa aiba cont FB, ci mai degraba cineva din departamentul de marketing. poate ca acei directori se intereseaza de latura online, dar pur si simplu au delegat sarcina…
in definitiv, pe ei ii intereseaza rezultatul, nu? Plus ca poate are cont direct compania…
cred ca niciunul
Eu unul prefer sa nu imi expun propria persoana pe social media, in schimb am multiple conturi de busines prin care comunic pe retelele de socializare si nu sunt in domeniul marketingului deocamdata
Eu sunt de parere ca poate fi vorba si despre brandul personal. Faptul ca foarte putini ar avea cont in retele sociale ar sugera ca prefera sa fie o rotita din mecanism, sa stea in umbra brandului pe care sunt angajati sa il promoveze. Oamenii de Marketing sunt prin ei insisi valorosi, prin propria lor persoana ar putea influenta brandurile pe care le promoveaza, nu doar sa se margineasca la a lucra in anonimat. Poate ca gandesc prea sucit, dar cred in puterea angajatilor care se mai si afirma ei insisi ca experti, in afara companiei angajatoare.
De acord, poate ca nu ar trebui sa fie chiar ei, dar cineva din dep de marketing ar trebui sa faca lucrul asta. In Romania social media nu are atat de multa relevanta inca, desi nr de utilizatori creste pe zi ce trece. Ei au de pierdut, pana la urma, pt ca stau sa plateasca studii care nu sunt aproape deloc relevante, cand ar putea sa aiba un contact mult mai direct si un feedback mult mai rapid din partea consumatorilor:)
Si ce calitatea unui om din domeniu este cuantificata si de prezenta pe FaceBook?
Lumea si mai ales netul este mare , fiecare are propria strategie de promovare. Poate ca unii nu doresc sa promoveze numele personal
Da bun raspuns de la Galati…
Nu ştiu exact sa raspund la întrebarea aceasta, adică câţi dintre cei mai de seamă top-manageri români plătiţi frumuşel în ţara noastră dar care lucrează pentru companii multinaţionale şi străine la noi în ţară, îmbrăcaţi frumuşel în costumaş de stofă bună şi cu maşină de la serviciu… şi, în fine, răspunsul care cred eu ca este: nu prea mulţi! ar fi interesant dacă cineva s-ar apuca sa facă o statistică. în fine, s-ar putea să nu ştim niciodată exact pentru că ar putea avea conturi deschise sub pseudonime… şi conturi în străinătate, Elveţia sau Delaware… ăştia cine ar fi: politicienii, conducerea multinaţionalelor, sau… grr!!! :)) LOL